top of page

Renk Armonileri

Bir tablo, çizgi sistemi ve kombinezonları bakımından olduğu kadar, renk bitişimleri, toplumları bakımından gereken statik-dinamik tertiplere, geometrik örgülere paralel olarak renkte de soğuk - sıcak - gri armonilerin kurulması gerekir. Bu "klavye"yi daha da genişleterek diyebiliriz ki, her ahenkli resim siyah-beyaz-gri-soğuk-sıcak kıymetlerini düzenleyen bir renk topluluğudur.






Türlü renkler nasıl düzenlenir ve Armoni-Ahenk nasıl gerçekleşir?






İlkin bilinmesi gereken prensip şu: her armoni bir ana renk ve ona katılan bir ikinci, bir üçüncü renkten yapılıdır. Bu büyük, daha küçük, en küçük prensibin uygulanmasıdır. Bu prensip, yalnız renk konusunda değil, ahenk yaratılması gereken her çalışmada da uygundur. Bir egemen elemana yardımcı olan daha küçük ve en küçük iki elemanın katılması üçlü bir kıymet meydana getirir ki, kıymet üçgeni ideal ahengi, armoniyi yaratır.


Renk armonisi kurulmak istenilen alanı yani resmin tuvalini, çerçevelenmiş tablo sathını en küçük kıymetlerini dikkate alarak düzenleriz. Renk düzeni için ayrıca aşağıda anlatılan özellikleri de dikkate almalıyız.


132 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page